"Változás, megújulás az iskolában" c. országos konferencia

„A változás olyan ajtó, amelyik csak belülről nyílik.”

VÁLTOZÁS, MEGÚJULÁS AZ ISKOLÁBAN
30 éves a magyar alternatív pedagógiai mozgalom

Ünnepi konferencia az óvodától az egyetemig az AVKF Alternatív Pedagógiák Módszertani Központ és a Szabad Iskolákért Alapítvány szervezésében.

Az élet, és így az iskolai élet is igényli az állandó önreflexiót és az állandó rugalmas alkalmazkodást az új körülményekhez. Az iskolai szervezet és a benne lévő felnőttek, a pedagógusok akkor végzik jól a munkájukat, ha visszacsatolnak, monitorozzák, elemzik a lezajlott folyamatokat és képesek az állandó megújulásra, változásra. Konferenciánk ezt a képességet állítja középpontba. Téma lesz az alternatív iskolák elmúlt harminc évének fejlődéstörténete, és a hagyományos iskolák megújulása és fejlődésének lehetőségei.

A konferencia díszvendége: Kereszty Zsuzsa
Kereszty Zsuzsamaga is alternatív iskolába járt, a Domokosné Löllbach Emma által alapított a Új Iskolába. Gyerekként saját élményein keresztül tapasztalta meg a „gyermektanulmányozásra” épülő pedagógiai praxist. Első négy iskolaévének imprinting élménye tette természetessé a számára, hogy az utolsó harminc év hazai alternatív mozgalmát különböző szerepekben kezdettől fogva figyelemmel kísérje, segítse, alternatív iskolák pedagógusaival számos különböző projektben működjön együtt.

A Szabad Iskolák Alapítvány kurátoraként szakkönyvek megjelenésében kezdeményezőként, szerzőként, szerkesztőként, lektorként vett részt. - A konferencián résztvevő iskolák pedagógusai és előadói közös elhatározással tekintik őt az ünnepi alternatív konferencia díszvendégének.

Társszervezők és partnerek: Szabad Iskolákért Alapítvány, Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Felelős Szülők Iskolája.

Médiatámogatónk: Kölöknet, Babanet, SZKÚL Magazin.


ÚJ IDŐPONTBAN: 2020. OKTÓBER 10!

Sajnos eredeti szándékunktól eltérően megint újra kellett terveznünk a konferenciát, ezért a Változás, megújulás konferenciát a következő változtatásokkal tartjuk meg:

Két plenáris előadásunk online megtekinthető a honlapunkon mindazok számára, akik befizették a részvételi díjat.

A két előadás:
1. Csak a változás állandó
Horn György (az AKG pedagógiai vezetője)

Az alternatív iskola nem elsősorban pedagógiai, hanem szervezeti, finanszírozási próbálkozás.
Téma: Az önigazgatás dilemmái, esettanulmány az AKG sztoriból

2. Hogyan változunk? Hogyan változzunk?
Dr. Séllei Beatrix pszichológus, egyetemi adjunktus (BME)

Az előadásban arra keressük a választ, hogy miként zajlanak a változások általában, illetve az egyes egyének szintjén. Áttekintjük, hogy mire van szükség a sikeres változáshoz, ahhoz, hogy le tudjuk győzni az aggodalmainkat, hiszen ez a környezethez való alkalmazkodás kulcsa.

A konferencia kontakt része pedig október 10-én, szombaton kerül megrendezésre és tartalmazza majd az eredeti programban szereplő 12 szekciót minden előadóval és résztvevővel, valamint a harmadik plenáris előadást is. A délelőtt fennmaradó részére pedig egy digitális tanításról, tanulásról szóló fórum megrendezését tervezzük, amelynek részletes programját most alakítjuk ki.


Helyszín: Apor Vilmos Katolikus Főiskola Budapesti Campusa (1201 Budapest, Török Flóris u. 227-229.)

A KONFERENCIA PROGRAMTERVEZETE

9.00-9.40
REGISZTRÁCIÓ

9.40-10.00
KÖSZÖNTŐ ÉS A KONFERENCIA MEGNYITÁSA
AVKF rektor
Kocsis Gyula, Campus igazgató,
dr. Czike Bernadett, Alternatív Pedagógiák Módszertani Központ szakmai vezető és Szabad Iskolákért Alapítvány szakmai vezető

PLENÁRIS ELŐADÁSOK

10.00-11.20
Digitális tanításról, tanulásról szóló fórum - programja szervezés alatt

11.20-11.40
KÁVÉSZÜNET - Könyvbemutatók

11.40–12.20
Személyközpontú pedagógussá válni
Fehér Márta (Közgazdasági Politechnikum tanára)

12.20-13.20
EBÉDSZÜNET

13.20-14.20
SZEKCIÓFOGLALKOZÁSOK 1. (A résztvevők 12 párhuzamos szekció munkája közül választhatnak. A szekciókra való regisztráció a helyszínen történik.)

14.20-14.40
KÁVÉSZÜNET

14.40-15.40
SZEKCIÓFOGLALKOZÁSOK 2. (A résztvevők 12 párhuzamos szekció munkája közül választhatnak. A szekciókra való regisztráció a helyszínen történik.)

15.40–16.30
KÖNYVBEMUTATÓ

A program záró meglepetése:
16.30-17.00
A Marbles akusztikus trió zenél

Részvételi díj 5000 Ft, ami magába foglalja a szakmai programokon való részvétel díját, illetve tartalmazza az ebédet is.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!